West-Brabant werkt door.
West-Brabant werkt door
In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

5x waarom jij morgen wil starten met een klimaatbaan

Ben jij op zoek naar een baan waarin jij je de aankomende jaren volop kunt ontwikkelen? En wil je morgen al aan de slag? Dan is een baan in de energiesector misschien wel iets voor jou. We geven je 5 redenen waarom het – juist nu - de perfécte tijd is om een sprong in het diepe te wagen en te gaan voor een groene klimaatbaan.

Wat is werken in de energietransitie?

Zoals je misschien al weet is het belangrijk dat we de aankomende jaren ons energieverbruik drastisch gaan verminderen. We gaan over op groene energie door het plaatsen van windmolens, te investeren in zonnepanelen en te rijden in elektrische auto’s. Om die overgang voor elkaar te krijgen zijn de aankomende jaren een hoop extra handjes nodig. In heel Nederland staan meer dan duizenden vacatures open. Benieuwd welke voordelen een klimaatbaan voor jou biedt?

1. Eindeloze baanmogelijkheden

We horen je al denken: “Werken in de energietransitie: dan ga ik zeker als zonnepanelenmonteur aan de slag?” Ja, installatiemonteurs zijn hard nodig. Maar om Nederland te verduurzamen zoeken werkgevers kandidaten in allerlei soorten functies. Denk bijvoorbeeld aan servicedesk-medewerkers die helpen met het oplossen van vragen of inspecteurs die controleren of de zonnepanelen nog wel naar behoren werken. Of misschien is EPA-adviseur wel iets voor jou? In dit beroep kom je thuis bij mensen om het energielabel van de woning te bepalen.

Kansrijke beroepen in de energietransitie

Wist je dat er 45 verschillende (technische) beroepen nodig zijn om de klimaatdoelen te behalen? Een aantal belangrijke kansrijke beroepen zijn:

  • Zonnepanelenmonteurs
  • Isolatiemonteurs
  • Warmtepompmonteurs
  • Monteurs elektrische laadpalen
  • Servicedesk-medewerkers
  • Zonnepaneleninspecteurs
  • EPA-adviseurs

2. Direct aan de slag: met of zonder diploma

Heb jij (nog) geen papiertje op zak? No worries. In deze sector kun je morgen al starten. Je begint bij een werkgever en bepaalt – in overleg met de werkgever - welke mogelijke opleidingen of certificaten je nog gaat volgen. Zo is het behalen van een VCA-certificaat een must om veilig als (hulp)monteur aan de slag te gaan. Je hebt hier geen specifieke vooropleiding, kennis of ervaring voor nodig. Iedereen kan het examen eenvoudig halen. Bovendien vergoeden de meeste werkgevers de kosten. Verder vragen werkgevers soms ook naar een BHV-certificaat of NEN3140 afhankelijk van de functie. Benieuwd welke certificaat of ervaring je nodig hebt voor de functie die jij interessant vindt? Neem vrijblijvend contact op en onze adviseurs helpen je verder.

3. Baanzekerheid tot 2050

Werken in de energietransitie is niet zomaar een baan, maar een loopbaan. Omdat de klimaatdoelen tot 2050 gerealiseerd worden, heb jij je hele werkende leven gegarandeerd werk. En omdat deze sector continu in ontwikkeling is krijg jij de mogelijkheid om verder te groeien en jezelf te ontwikkelen. Zowel in functie als in salaris zijn er volop mogelijkheden!  

4. Kies een werkgever die bij jou past

Wist je dat we in de hele regio West-Brabant contact hebben met veel verschillende werkgevers? Al die werkgevers zijn op zoek naar geschikte kandidaten. Wanneer jij kiest voor een baan in de energietransitie mag je dus kritisch zijn en op zoek gaan naar een werkgever die bij jou – en jouw persoonlijkheid – past. West Brabant Werkt door kan je daarbij helpen. Wij koppelen jou vrijblijvend aan een geschikte werkgever.

4. Een groene(re) wereld voor morgen

Last but not least is werken in de energietransitie betekenisvol. Jij draagt je steentje bij en zorgt voor een groenere wereld. Nu en morgen. Je mag dus terecht trots zijn op het werk dat je iedere dag levert. Want hiermee geef je de volgende generatie kans op een schonere, groenere en betere toekomst. Zeer waardevol als je het ons vraagt!

Aan de slag met een klimaatbaan

Wil jij aan de slag in een klimaatbaan? En wil je advies over welke baan bij jou past, scholingsmogelijkheden en/of zoek je een werkgever? We helpen je graag verder! Neem contact met ons op via het aanmeldformulier en één van onze adviseurs belt je op voor een gratis telefonisch adviesgesprek.