West-Brabant werkt door.
West-Brabant werkt door
In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

10 werkzoekenden starten met basiscursus kunststoffen

Wist je dat West Brabant Werkt Door werkzoekenden en werkenden helpt bij het ontdekken van nieuwe branches? Zo zijn er onlangs tien deelnemers gestart met de basiscursus kunststoffen in Bergen op Zoom. In vijf weken tijd leren zij - zowel in theorie als in de praktijk – over het verwerken van diverse soorten kunststoffen. Benieuwd hoe het de deelnemers vergaat? We gingen in gesprek met Judith Gijzen, adviseur bij WSP West-Brabant, over de basiscursus kunststoffen.

02 maart, 2023

Bewerken én verwerken van kunststoffen

“Deze fulltime cursus is echt bedoeld als eerste kennismaking met de kunststofbranche”, vertelt Judith. “Deelnemers – meestal zij-instromers – leren over de verschillende grondstoffen en materialen, maar ook over hoe deze bewerkt en verwerkt worden. Denk aan het leren werken met spuitgietmachines, het buigen van kunststoffen en het juist meten van de materialen. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan het type bedrijven waar deelnemers terecht kunnen in deze branche.”

Bij het KATC (Kunststoffen Applicatie & Training Centrum) in Bergen op Zoom gaan deelnemers twee dagen in de week aan de slag met deze theorie. Ook is er ruimte voor praktijk en voeren deelnemers bij werkgevers opdrachten uit.

Aan de slag in de praktijk

De overige dagen lopen ze stage bij een van de deelnemende bedrijven uit West-Brabant. Zo ontdekken de deelnemers direct hoe het er in de praktijk aan toe gaat. En wat het nog leuker maakt, is dat ze bij meerdere uiteenlopende bedrijven stagelopen. Van bedrijven die rioleringsbuizen maken tot bedrijven die gespecialiseerd zijn in het produceren van slagroomspuitzakken. Zo krijgen de deelnemers een compleet beeld van de mogelijkheden en ontdekken ze welk type organisatie bij ze past!

Een van de deelnemers vertelt:

 “De cursus is een mooie manier om binnen een hele andere tak van sport te zien wat er allemaal voor baanmogelijkheden zijn. Ook vind ik de lesstof heel leerzaam en interessant. Zo leer ik over verschillende technieken, zoals het extruderen van kunststof.”  

Toekomstperspectief

Is er een match tussen deelnemer en werkgever na het volgen van de cursus? Dan is de kans groot dat de deelnemer op contract aan de slag kan! Dat kan direct betaald zijn, maar ook via proefplaatsing. Judith vertelt: ‘In de vorige pilot zijn twee van de zes deelnemers gestart op contract bij een van de deelnemende bedrijven. Dat is natuurlijk voor zowel de deelnemers als de bedrijven een hele mooie afloop!”

Meer nieuws