West-Brabant werkt door.
West-Brabant werkt door
In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

UWV leidt mensen uit WW op tot declarant

De Brexit: inmiddels is het al realiteit. Sinds 1 januari moeten we weer rekening houden met een grens tussen Nederland en Groot-Brittannië. Voor bedrijven betekent dit dat ze hun goederen weer moeten inklaren voordat ze die grens over mogen. Dat brengt een berg (administratief) werk met zich mee. Niet zo verwonderlijk dus dat de vraag naar douanepersoneel de pan uit rijst. Het WerkgeversServicepunt West-Brabant, in de persoon van senior werkgeversadviseur Jan van de Wouw, pikte de signalen ruim een jaar geleden al op. Binnen zijn netwerk in de transport en logistiek waren werkgevers meer en meer op zoek naar (assistent)declaranten.

09 februari, 2021

UWV leidt mensen uit WW op tot declarant

De Brexit: inmiddels is het al realiteit. Sinds 1 januari moeten we weer rekening houden met een grens tussen Nederland en Groot-Brittannië. Voor bedrijven betekent dit dat ze hun goederen weer moeten inklaren voordat ze die grens over mogen. Dat brengt een berg (administratief) werk met zich mee. Niet zo verwonderlijk dus dat de vraag naar douanepersoneel de pan uit rijst. Het WerkgeversServicepunt West-Brabant, in de persoon van senior werkgeversadviseur Jan van de Wouw, pikte de signalen ruim een jaar geleden al op. Binnen zijn netwerk in de transport en logistiek waren werkgevers meer en meer op zoek naar (assistent)declaranten.

Pilot assistent-declarant

Van de Wouw reageerde pro-actief en zocht naar een oplossing voor deze ‘moeilijk te vervullen vacatures’. Samen met Curio Bedrijfsopleidingen zette hij een ambitieus omscholingstraject op touw. Logistiek opleider Evofenedex werd voor de declarantlessen benaderd. Het resulteerde in een pittige opleiding tot assistent-declarant met basiskennis logistiek op MBO niveau 4. Waar werkgevers zelf de Brexit jarenlang op zijn beloop lieten, had Jan van de Wouw het jaar 2021 scherp op het netvlies: ,,Achterover leunen kan echt niet meer. We hebben bewust doorgepakt om op tijd te kunnen beginnen met het traject. De eerste tien mensen hebben sinds eind oktober hun diploma op zak en zes van hen hebben al een baan.”

Kandidaten uit WW

Een WerkgeversServicepunt/UWV-project dus met oog voor de wensen van werkgevers die op zoek zijn naar personeel. Tegelijkertijd biedt het kansen aan mannen en vrouwen in West-Brabant die al langere tijd werkeloos thuis zitten. Jan van de Wouw kan dat belang niet genoeg benadrukken: ,,Allemaal mensen met een hoop levenservaring en een mooi CV die er helaas, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, niet meer zo makkelijk tussen komen. Dat moet veranderen.” Bij de selectie van de kandidaten werden scherpe eisen gesteld: een brede administratieve achtergrond, communicatief sterk, kennis van een tweede taal, flexibel inzetbaar en fulltime beschikbaar. Daar rolden 15 kandidaten uit tussen de 30 en 60 jaar die aan de opleiding mochten beginnen.

Lesmateriaal in het Engels

Een uitzonderlijk opleidingstraject, met twee bijbehorende waardevolle diploma’s. Evofenedex tekende voor het certificaat assistent-declarant. Curio afdeling Transport en Logistiek schreef een aparte opleiding ‘basiskennis logistiek’ voor declaranten. Projectleider Thea van Bokhoven kan met trots zeggen dat Curio kwaliteit heeft geleverd: ,,MBO Niveau 4 is niet niks. Het lesmateriaal was in het Engels omdat mensen zich op de werkvloer internationaal moeten kunnen bewegen. Dat was best zwaar, vooral ook omdat veel mensen van buiten de sector kwamen.” Van Bokhoven zag een bont palet aan deelnemers in de schoolbankjes verschijnen die naast het oppakken van studievaardigheden ook veel coaching vanuit Curio nodig hadden. Mensen uit het bank- en verzekeringswezen, uit de juridische wereld, de horeca, zelfs uit het leger: ,,Iedereen moest zich het Engelse vakjargon eigen maken. Dat hebben ze wel eens vervloekt ja, maar gelukkig waren er woordenboeken. En google translate is ook heel nuttig geweest,” vertelt ze lachend.

Digitale inhaalslag door lockdown

De start van de opleiding viel ongelukkigerwijze samen met de intelligente lockdown die ons land half maart lam legde. De sollicitatietrainingen die UWV zou geven konden niet doorgaan. En standaard lessen in een klaslokaal waren de eerste maanden uit den boze. Dat werd onderwijs thuis achter de laptop. Toch heeft die digitale aftrap ook iets goeds gebracht, concludeert Thea van Bokhoven: ,,Online vergaderen, via LinkedIn groepsopdrachten uitvoeren: de digitale vaardigheden van de kandidaten hebben een enorme vlucht genomen. Zeker nu in deze coronatijd is het superbelangrijk dat mensen thuis kunnen werken.” Het vergde wel wat geduld en bijzondere vaardigheden van de projectleider en van de betrokken docenten, schetst ze: ,,Hoe vaak ik niet heb gehoord ‘Mijn microfoon doet het niet’ of ‘Hoezo camera?’ Voor de meeste deelnemers was online onderwijs ook totaal nieuw. Maar het is allemaal goed gekomen.”

Vruchten plukken

Eind oktober konden de kandidaten eindelijk de vruchten plukken van hun inzet. Helaas gooiden de coronamaatregelen wederom roet in het eten. Er ging een streep door de gezamenlijke diploma-uitreiking die UWV en Curio in gedachten hadden. In plaats daarvan mochten de kandidaten één voor één of in kleine groepjes aanschuiven. Ze kregen in een grote ruimte, coronaproof, speeches voorgeschoteld van de projectleider, docent en onderwijsmanager van Curio Transport en Logistiek. Ook Evofenedex was met twee man sterk aanwezig om de bijeenkomst luister bij te zetten en de diploma’s uit te reiken. Kers op de taart was de aanwezigheid via het beeldscherm van Jan van de Wouw. Een bescheiden setting dus maar de blijdschap was er niet minder om: ,,Het was een uitermate positieve middag. Heel belangrijk voor mensen die al langere tijd onzekerheid hebben over de toekomst van hun loopbaan. Alle deelnemers waren blij en dankbaar dat ze deze kans hebben gekregen. Ze zijn terecht trots op zichzelf.”

Concrete arbeidsplaatsen

Het WerkgeversServicepunt/UWV, Curio en Evofenedex kunnen spreken van een geslaagd project dat gezien het tekort aan declaranten vraagt om snelle herhaling. De arbeidsmarktregio Zeeland heeft belangstelling getoond om samen met UWV in Bergen op Zoom een soortgelijk traject op te zetten. Nu de Brexit al een feit is worden bedrijven nerveuzer. Er komen steeds meer stage- en werkplekken beschikbaar. Jan van de Wouw concludeert: ,,Het is heel mooi dat we nu tien breed opgeleide declaranten hebben afgeleverd. Het ziet er naar uit dat ze allemaal spoedig aan de slag kunnen. Er lopen mensen stage bij Syncreon in Waalwijk, twee zijn er al aangenomen bij WA Customs op Hazeldonk en Otentic in Oosterhout staat ook open voor zij-instromers. Daar kan één kandidaat nu al beginnen en binnenkort neemt het bedrijf nog iemand aan. Dat is uiteindelijk toch waar het bij het UWV om gaat: concrete arbeidsplaatsen.”

Gekoppelde bedrijven (1)
Curio

Curio

Goed onderwijs is onmisbaar voor onze regio. Curio biedt een plek waar t...

Meer nieuws

CodeClub 4 oktober

Altijd al geïnteresseerd geweest in een baan als developer in de...

06 september 2022