West-Brabant werkt door.
West-Brabant werkt door
In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

Van podiumbouwer naar industrieel klimmer

Met behulp van West-Brabant werkt door, heeft Rick een cursus IRATA level 1 kunnen volgen. Hij is nu industrieel klimmer.

20 juli, 2021

Work hard, play hard!

Rick: “Surfen is mijn passie en mijn leven. Ik surf in de Nederlandse top en vlieg daarvoor de wereld over. Om die levensstijl te kunnen betalen, heb ik lange tijd surfles gegeven. Zo werkte is steeds een half jaar om vervolgens een half jaar te reizen en te surfen. Daar komt mijn motto Work hard, play hard vandaan.

Omscholing via West-Brabant werkt door!

Een paar jaar geleden wilde ik meer met mijn handen werken. Toen ben ik poppodiums gaan bouwen. Helaas stopte dat volledig door corona. Een collega-podiumbouwer vertelde dat hij via West-Brabant werkt door een (omscholings)traject doorliep. Hij liet zich omscholen tot steigerbouwer. Zo kwam ik ook in contact met adviseurs van West-Brabant werkt door! Na een aantal prettige gesprekken mocht ik op kosten van het project een cursus IRATA level 1 gaan volgen.

Veilig leren klimmen

Dat is het doel van de cursus die ik volgde. IRATA is een veilige werkmethode met touwen voor alle werkzaamheden op hoogte. Met deze methode leer je dus veilig industrieel klimmen. Ik leerde bijvoorbeeld dat ik altijd aan twee touwen gezekerd bent, zodat je altijd een back-up lijn hebt. De cursus duurde van maandag tot vrijdag en was heel praktisch. Ik hing 5 dagen in de touwen en maakte kennis met het materiaal en praktijksituaties. Er zit een heel klein beetje theorie bij en we sloten de week af met een examen.

Vlek in de touwen

Ik werk al jaren als zelfstandige. Mijn bedrijf heet Vlek@Work. Mijn eerste opdracht na de cursus was in een melkfabriek in Gorinchem. Aan touwen maakten we de wanden van een tank schoon. Ik vond het een mooie ervaring om een dag mee te werken in zo’n hygiënische omgeving van een voedselproductiefabriek.

Een avontuur op zee

Daarna startte ik met een offshore klus op een verwerkingsschip bij Angola. Hier mocht ik per toeval samenwerken met een jongen die ik van de IRATA cursus kende. Het schip ligt 100 kilometer van de Angolese kust en pompt olie uit de zeebodem. Met een team installateurs installeerden we nieuwe onderdelen aan het pompsysteem. Het was een klus van 6 dagen, maar door een corona-uitbraak heb ik uiteindelijk 65 dagen op het schip doorgebracht. Dat was een onverwachte wending aan deze reis. Gelukkig werd ik elke dag doorbetaald. Mijn dagen bracht ik door in de gym en door te zonnen, lezen, op mijn keyboard spelen, tonijnen vangen en ik heb ook een houtsculptuur gemaakt. Dat maakte dat ik in deze vervelende situatie positief en overeind bleef. Het was een avontuur waarin ik veel heb geleerd en dat ik niet snel zal vergeten. Na Angola schilderde ik een nieuwe glijbaan in Center Parcs. Na de schilderklus trokken we onze zwembroeken aan en mochten we de glijbaan testen. Ook een leuke ervaring.

Dankbaar en blij

Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ook ben ik heel erg dankbaar dat jullie dit met z’n allen mogelijk hebben gemaakt. Vanaf het begin dat ik steun aanvroeg, was er goed contact met de verschillende organisaties. De communicatie en samenwerking met medewerkers vond ik positief en snel. Het mag duidelijk zijn dat ik daar heel dankbaar voor ben.

Tegen andere werkzoekenden wil ik het volgende zeggen:
Kijk wat er op de (arbeids)markt is en ontdek wat je leuk vindt. Door ervaring op te doen kom je er beter achter wat wel en niet bij je past. Zo kom je uiteindelijk op de juiste plek terecht. Dus ga ervoor en pak je kansen!”

Meer nieuws

CodeClub 4 oktober

Altijd al geïnteresseerd geweest in een baan als developer in de...

06 september 2022