West-Brabant werkt door.
West-Brabant werkt door
In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

Het STAP-budget is live!

Wil jij een opleiding of cursus volgen voor je werk of je om laten scholen? Goed nieuws: sinds 1 maart kun je het STAP-budget aanvragen. Deze subsidie is aantrekkelijk voor werkenden en werkzoekenden, maar ook werkgevers plukken hier de vruchten van. In dit artikel lees je welke voordelen dit biedt voor zowel werknemers als werkgevers.

01 maart, 2022

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Met deze subsidie kun je een opleiding, cursus of training volgen voor maximaal €1.000,-. De overheid heeft het STAP-budget ingevoerd zodat werk(zoek)ende zichzelf kunnen ontwikkelen of omscholen. Zo heb je zelf invloed op je eigen loopbaan. 

Voordelen STAP-budget voor werk(zoek)enden

Het STAP-budget biedt een aantal voordelen voor werk(zoek)enden. Door je om- of bij te laten scholen heb je in eerste instantie meer kans om je baan te behouden. Maar het vergroot ook je kansen om nieuw werk te vinden. De huidige markt verandert snel: er komen meer banen bij, maar er verdwijnen ook banen. Het is dus belangrijk om je kennis te blijven uitbreiden en waar nodig andere kennis op te doen. Ook wanneer je fysiek zwaar werk hebt en op een gezonde manier je pensioenleeftijd wil bereiken, is (om)scholing interessant. Kortom: het STAP-budget geeft je (financiële) ruimte om je op zakelijk gebied verder te ontwikkelen.

Voordelen STAP-budget voor werkgevers

Naast dat het STAP-budget positieve effecten heeft op werknemers en werkzoekenden, is het ook voordelig voor werkgevers. Doordat werknemers hun vaardigheden en kennis uitbreiden, leidt dit automatisch tot meer expertise in de gehele organisatie. Maar ook voor het vervullen van vacatures is het STAP-budget een uitkomst. Met behulp van een opleiding of (om)scholing kan een werkgever zelf de ideale kandidaat voor functies creëren.

Hoe vraag ik een STAP-budget aan?

Je kunt als werkende of werkzoekende het STAP-budget aanvragen via de website van het UWV. Eén keer per jaar kun je de subsidie aanvragen. Als de aanvraag door UWV is goedgekeurd, wordt het bedrag van de scholing betaald aan de opleider. Goed om te weten: er zitten wel een aantal voorwaarden aan het STAP-budget. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn en. Daarnaast moet de opleiding, training of cursus in het STAP-scholingsregister staan. Overleg eventueel samen met je werkgever welke opleiding je het beste kunt volgen.

Let op: het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek scholingskosten. Waar je voorheen nog scholingskosten af kon trekken bij de belastingaangifte is dit nu niet meer mogelijk.

Meer informatie over het STAP-budget en het aanvragen hiervan? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Meer nieuws