West-Brabant werkt door.
West-Brabant werkt door
In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

Nieuwe wetgeving voor tijdelijke contracten: Wat betekent dit voor jou?

De arbeidsmarkt blijft veranderen. Recent zijn er wijzigingen in de wetgeving over tijdelijke contracten geweest. Dit heeft gevolgen voor jou als werkende of werkzoekende. Ben je benieuwd wat de wijziging betekent voor jou? Lees dan snel verder!

27 juli, 2023

Dít houdt de wetswijziging in:

Voorheen mochten werkgevers hun werknemers drie tijdelijke contracten achter elkaar aanbieden binnen een periode van twee jaar. Deze periode is nu verlengd naar drie jaar. Dit betekent dat werkzoekenden en werkenden langer op basis van een tijdelijk contract mogen werken.

Mogelijkheden voor flexibiliteit:

De aangepaste wetgeving biedt ook nieuwe mogelijkheden voor flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Werkzoekenden kunnen profiteren van de grotere vraag naar flexibele arbeidskrachten; zoals oa. tijdelijke uitzendkrachten. Hierdoor is het makkelijker om werkervaring op te doen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en verschillende organisaties te verkennen. 

Wees alert:

Met de nieuwe wetgeving is het van belang dat werkzoekenden en werkenden zich bewust zijn van hun rechten. Werkenden moeten goed geïnformeerd zijn over de regels met betrekking tot tijdelijke contracten en eventuele afwijkingen vanuit cao-bepalingen. Daarnaast moeten werkzoekenden hun vaardigheden en prestaties benadrukken om nog beter uit de verf te komen bij werkgevers, tijdens het solliciteren.

De aangepaste wetgeving over tijdelijke contracten heeft zowel kansen als uitdagingen voor werkzoekenden en werkenden. Het biedt flexibiliteit en mogelijkheden om werkervaring op te doen, maar kan ook leiden tot langere perioden van onzekerheid. Het is van essentieel belang voor werkzoekenden en werkenden om goed geïnformeerd te zijn over hun rechten, maar ook hoe zij hun vaardigheden en onderhandelingspositie kunnen versterken. Meer informatie over je contract of contractvorm kun je nagaan op de site van Rijksoverheid.

De impact op jouw loopbaan:

De veranderingen in de wetgeving kunnen invloed hebben op de loopbaanontwikkeling van werkenden en werkzoekenden. Met langere opeenvolgende tijdelijke contracten kan het voor werknemers moeilijker zijn om stabiliteit en zekerheid te vinden binnen hun loopbaan. Daarom is het heel belangrijk dat je proactief bent in het plannen van jouw loopbaantraject én het opbouwen van relevante vaardigheden om je inzetbaarheid te vergroten.

De beste werkzekerheid heb je uiteindelijk door het kiezen van en bouwen aan een toekomstbestendige loopbaan die bij je past. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met een van onze collega’s voor meer informatie via: T. 0800-0616

Meer nieuws